17. apr 2023

Sanntidsdata fra Elspec – milepæl for SensorHuben

Innsamlingsenheten SensorHub RTU støtter nå mer enn femti instrumenter og sensorer – blant dem det avanserte måleinstrumentet Elspec G4420. Flere instrumenter og sensorer betyr at SafeMon-dashbordet fylles med enda mer sanntidsdata og nye parametere.

Tensio har installert Elspec G4420 i både regional- og distribusjonsnettet. Vanligvis tar det rundt ti minutter å laste ned og pakke ut de enorme datamengdene fra instrumentet – men med SensorHub-støtte på plass får nettselskapet utvalgte data i sanntid, rett inn i SafeMon-dashbordet.

— Å samle nøkkelinformasjon i en og samme visning er en stor fordel for oss. Derfor utfordret vi SafeBase til å integrere seg mot Elspec og trekke ut data i sanntid, samt fremstille dataene i samme dashbord som andre parametere vi overvåker. Utfordringen tok de på strak arm og leverte et oppsett en uke senere, sier Rune Paulsen, leder for nettutvikling og nettstrategi i Tensio AS.

Knekt koden for Elspec G4420

Sanntidsovervåkingen med data fra Elspec gjøres i første omgang i Lierne kommune, der nettselskapet har installert en batteripakke for å forbedre spenningsforholdene i høyspentnettet. I følge Paulsen er det viktig å se sanntidsdata når de utfører endringer – for eksempel omkoblinger.

— Uten sanntidsdata fra Elspec tar det oss opptil ti minutter å tilgjengeliggjøre målingene. Den forsinkelsen er ugunstig dersom det skulle oppstå hendelser. Sanntidsdata gir oss en annen bruksverdi på instrumentene enn det vi har hatt før.

Rune mener det er en fordel at SafeMon enkelt kan kobles til mange ulike instrumenter. Nå som «koden er knekt» for ett Elspec-instrument, er det enkelt å gjenskape koblingen på flere instrumenter, dersom nettselskapet skulle ønske det.

— Etter hvert skal vi teste ut nye typer sensorer og instrumenter; felles for dem er at de har egne web-grensesnitt og softwareløsninger, og vi trenger løsninger som kan integreres mot en felles flate. SafeBase er veldig gode på å knytte sammen denne type informasjon – fra ulike kilder – og vise det i samme dashbord. Det er verdifullt.

Milepæl: Støtter over 50 instrumenter

Den unike, oransje boksen utvikles kontinuerlig, og har nylig passert femti støttede sensorer og instrumenter. I tillegg utvikler vi løsninger på forespørsel.

— Hurtige videreutviklinger koster oss selvsagt, men det er slik vi angriper problemene kundene kommer med. Det er kundenes behov som er driveren i hvordan vi utvikler teknologien, sier Frode Johansen i SafeBase.

Du finner eksempler på instrumenter og sensorer vi støtter her. Lurer du på om vi støtter ditt instrument eller om vi kan lage støtte? Send oss en melding!