20. sep 2023

Spenningsregulering med automatisk trinnkobling

At spenningen fra trafo til forbruker blir for lav, har i en årrekke vært en klassisk problemstilling i det norske lavspentnettet. Med inntoget av solceller er problemstillingen snudd på hodet: Nå ser stadig flere at spenningen blir for høy.

At spenningen fra trafo til forbruker blir for lav, har i en årrekke vært en klassisk problemstilling i det norske lavspentnettet. Med inntoget av solceller er problemstillingen snudd på hodet: Nå ser stadig flere at spenningen blir for høy.

For å unngå dyre bøter må nettselskapene holde seg innenfor FOL-kravene, som tilsier at spenningen i inntaket til kundene ikke skal over- eller understige 230V, pluss/minus 10 %. Spenningen må dermed, til enhver tid, være innenfor 207 – 253V.

— Fordi det er langt – hundrevis av meter – fra trafostasjon til kundene, mister man spenning på veien til kundens stikkontakt. Med ENOVA-støtte og dyre strømpriser installerer stadig flere solceller, og kundene produserer sin egen strøm. Da blir spenningen raskt for høy igjen, forteller Frode Johansen, leveranseansvarlig for energi i SafeBase.

Kollasj av to autotrinnkoblere. Det ene bildet ligger oppå det andre, og viser et nærbilde av trinnkobleren. Det andre bildet viser trinnkobleren i norsk natur, med små hus og kyst i bakgrunnen.

Foto: Norsk Transformator. Til venstre: Nærbilde fra installasjon i Italia. Til høyre: Bilde fra installasjon på Måløy.

Alternative løsninger

Johansen støttes av Reidar Tjeldhorn i Norsk Transformator, som SafeBase har samarbeidet med på flere prosjekter.

— Det er nettselskapets oppgave å påse at spenningen er innenfor FOL-grensene. Det er også strenge føringer på solcelleanlegg; de skal automatisk kobles ut dersom spenningen overstiger FOL, og da blir anleggseierne misfornøyde. Så nettselskapene har en utfordring knyttet til hvorvidt den produserte effekten ligger innenfor det området solcellene lovlig skal kunne levere, sier Tjeldhorn.  

Alternativene er for eksempel å forsterke nettet med kraftigere kabler eller bytte ut hele trafoen, eller flytte trafoen nærmere kundene – men begge deler er kostbare investeringer.

Automatisk trinnkobling

Så, hvordan unngår man dyre investeringer? Jo – det er her trinnkoblere kommer inn. Mange bruker manuelle trinnkoblere, men det innebærer reising ut til nettstasjon et par ganger i året.

— Automatiske trinnkoblere er tingen hvis man vil spare tid og kostnader. De installeres på trafoen, i overgangen fra mellom- til lavspentnettet. Trinnkoblerne våre har ni trinn, og for hvert trinn går spenningen fra trafo ut til kunde opp eller ned med typisk 1,0 – 2,5 %, avhengig av hvilken prosentsats nettselskapet selv velger på trinnene ved bestilling av trafoen.

Foto: Norsk Transformator. Bilde fra nabolaget hvor nettselskapet Føie har testet bruk av automatisk trinnkobler.

Testet hos Føie

For en stund siden gjorde SafeBase og Norsk Transformator et prosjekt sammen med Føie, for å teste om et nabolag kunne få jevnere spenning med en slik løsning.

— Med trinnkobler og regulator fra oss, og SensorHub fra SafeBase i trafoen, fikk Føie data fra nettstasjonen som sammen med AMS-data ga innsikt i spenningskvaliteten. Med automatisk trinnkobler fikk hele nabolaget optimal spenning, uansett om den ene naboen produserte solenergi og den andre ladet to elbiler, forklarer Tjeldhorn.