24. jun 2022

Telia ser nye muligheter med SafeBase-teknologi i basestasjonene

Som Norges største utfordrer er Telia i front når bærekraftige og fleksible løsninger som maksimerer utnyttelsen av utstyret og kapasiteten på basestasjonene tas i bruk. To år etter SafeBase og Telia signerte en samarbeidsavtale, har SafeMon-teknologien skapt nye muligheter for utfordreren.

I 2020 signerte Telia en stor kontrakt med SafeBase om fjernovervåking av basestasjonene. I dag er over to tusen installasjoner på plass, i basestasjonene som forsyner alle landets kriker og kroker med mobildekning. Underveis har også nye muligheter dukket opp.

— SafeMon er en utrolig fleksibel plattform som er enkel å bygge ut ved behov. Vi har kommet godt i gang med de fysiske installasjonene av hardware på basestasjonene. I tillegg har vi begynt å videreutvikle programvaren, forteller Brwa Hama, System Manager i Telia.

Fleksibel teknologi skaper nye muligheter

Hama har lang fartstid i Telia, men tok først over prosjektet med SafeBase for et år siden. På den korte tiden har samarbeidet overgått alle forventninger.

— De er ekstremt kunnskapsrike innenfor telecom-faget, noe som gjør jobben min mye enklere; jeg kan støtte meg både på SafeBase og kollegene mine i Telia, sier Hama.

Utgangspunktet for kontrakten som ble signert i 2020 var at SafeBase skulle levere fjernovervåking til Telias basestasjoner. Underveis i utrullingen oppdaget Telia at teknologien åpnet flere muligheter enn først antatt.

— Kombinasjonen av den dynamiske teknologiplattformen og SafeBase sin kompetanse har gjort at vi kan bruke løsningen til mye mer enn det som var tiltenkt. Vi har for eksempel en intern avdeling som har ansvar for klassifiserte basestasjoner. Disse stasjonene trenger også et monitoreringsverktøy, men ikke alle i organisasjonen skal ha tilgang til dataene. Der har SafeBase vært svært behjelpelige og foreslått løsninger – og nå er en pilot på gang for å utvikle teknologien.

Telia ser nye muligheter med SafeBase-teknologi i basestasjonene
Les også: Ny stor kontrakt med Telia om fjernovervåking

Utvikler dashbord for forretning

Hama forteller også om nyoppståtte behov. I utgangspunktet har Telia fått et operasjonelt dashbord som ivaretar den hverdagslige driften og vedlikeholdet av basestasjonene. Nå ser de på mulighetene for å lage et «business-dashbord», som skal gi forretningsrelevant informasjon i sanntid.

Teknologien til SafeBase hjelper oss å samle inn og analysere data som gir verdifull informasjon om prestasjonen til utstyret, oppetid, og levetid. Vi ser nå på mulighetene for å samle denne informasjonen i et eget dashbord.

«Business-dashbordet» vil være svært nyttig for blant annet å:

  • unngå unødvendige reiser til sitene.
  • skifte komponenter som batteri når levetiden faktisk er over.
  • planlegge vedlikeholdet bedre.
  • redusere eller fjerne behovet for nedetid på basestasjonene under vedlikehold.

IoT-teknologi er relativt nytt, det er spennende for oss som Norges største utfordrer å bruke samtidsteknologi sammen med SafeBase. Vi ser hele tiden etter muligheter som kan forbedre driften vår, og å gi kundene våres en enda bedre opplevelse, avslutter Hama.

SafeBase takker for et godt samarbeid og ser frem til å fortsette utviklingen sammen med Telia!