22. apr 2021

SafeBase-leveranse til Norges første offgrid mobil-site med 100 % fornybar energi

Det vernede området rundt turistperlen Trollstigen har endelig fått mobildekning. På toppen av fjellet har Telia gjort det umulige – bygget en basestasjon som driftes av sol- og vindenergi, uten dieselaggregat-back-up. Med en så avsidesliggende plassering er fjernovervåking helt avgjørende for driften. Det sørger vår telekom-tilpassede SmartSite-løsning for.

Trollstigen Web

En trafikkulykke på fylkesvei 63 ved Trollstigen satte behovet for dekning i området på dagsorden. Områdets totale mangel på eksisterende infrastruktur gjorde derimot at mange operatører anså utbygging av mobildekning som en umulig oppgave.

— Landskapet er vernet, og det finnes hverken fiber eller strøm der. Trafikkulykkene trigget likevel en ekstra motivasjon for å få dekning i området. Sammen med flere andre aktører har vi fått det til, innleder teknisk ansvarlig i Telias utbyggingsavdeling, Martin Gyllenhammar.

Geografiske utfordringer

Basestasjonen er plassert langt unna allfarvei, og de geografiske utfordringene medfører at mobil-siten må overvåkes fra en annen lokasjon.

— Driftspersonell må vite hvordan været på fjellet er før de skal reise. Landskapsvernet gjør også at vi må søke om dispensasjon for hver helikoptertur – derfor minimerer vi antall vedlikeholdsturer til to ganger per år.

Foto: Telia

Skreddersydd overvåking for teleselskaper

Siden SafeBase og Telia tidligere har samarbeidet om å utvikle SensorHuben etter telekom-spesifikke behov var det naturlig for Gyllenhammar å involvere SafeBase i Trollstigen-prosjektet.

— SafeBase har en fleksibilitet som gjør at de leverer akkurat det vi trenger, og det gjør SafeBase til en aktør det er gøy å samarbeide med. Ofte må man jo bare ta til takke med det en leverandør lager eller har laget tidligere, men SafeBase lager akkurat det vi trenger i samarbeid med oss. Til basestasjonen vår har de levert toppsystemet SafeMon SensorHub med elektronikk og modem, samt overvåkningskamera og værstasjon, sier Gyllenhammar.

Han utdyper at SafeBase sin teknologi gjør at basestasjonen får konnektivitet via 4G-nettet i stedet for en fast transmisjon. Løsningen, som faller under Smart Telecom-begrepet (SmartSite), gir Telia fjerntilgang til stasjonen, i tillegg til å forsyne dem med anonymisert og kryptert brukerdata som gir verdifull innsikt for drift og vedlikehold.

Forutser nedetid  

En værstasjon som predikerer strømproduksjonen, og værforholdene for driftspersonell, er en del av leveransen fra SafeBase. Basestasjonen produserer sin egen strøm fra vindturbin og solceller. Værforholdene må derfor overvåkes for å forutse manglende strømproduksjon – og nedetid på dekningen.

— Grensesnittet til management-systemet fra SafeBase henter også data fra værnettstedet YR, slik at vi kan se hvordan været blir det neste døgnet. Innsikten vi sitter igjen med lar oss planlegge når vi skal gjennomføre fysisk vedlikehold på stasjonen, og følge med på strømproduksjonen.

Mangel på sol og vind fører til lav strømproduksjon. Det har Gyllenhammar og teamet tatt høyde for:

— Vi har back-up strøm på SensorHuben. Skulle dekningen på Trollstigen-stasjonen gå ned, kan SensorHuben få dekning fra en basestasjon nede i Åndalsnes. Slik mister vi aldri kontakt med basestasjonen.

Martin Gyllenhammar ved basestasjonen.

Ukentlige driftsmøter

SafeBase og Telia har ukentlig møter hvor status på hele infrastrukturen gjennomgås.

— Samarbeidet vårt med SafeBase er et av de beste vi har. SafeBase er utrolig flinke til å følge opp kundene sine. I de ukentlige driftsmøtene går vi gjennom problemer de har identifisert på stasjonene. Teamet vi har kontakt med i SafeBase er veldig løsningsorienterte, og har ofte løst problemet før møtet, skryter Gyllenhammar. 

Han er også svært fornøyd med brukergrensesnittet i management-systemet, og peker på at mange firmaer fremdeles lager løsninger som ser tjuefem år gamle ut.

— Løsningen til SafeBase har et intuitivt dashbord. For oss er det viktig at grensesnittet vi opererer i er brukervennlig; det skal være enkelt å finne den informasjonen man leter etter, og helst uten en mastergrad i softwaren deres, ler han.

Veien videre

Dekningen ble slått på i fjor sommer. Det siste året har gått med til testing av løsningen og optimalisering av verdiene på blant annet vindturbinen.

— Bruken av sol- og vindkraft er fremdeles i et tidlig stadium i telekombransjen. Tanken er å se om dette er noe SafeBase kan overvåke for oss i fremtiden. Trollstigen-prosjektet skal lære oss mye, og gi oss kunnskap til denne byggemetoden i fremtiden, avslutter Gyllenhammar.

Vi er veldig stolte av å samarbeide med fremtidsrettede og vågale Telia, som tør å se etter løsninger på vanskelige problemer. Vi gleder oss allerede til å se hvordan fornybare mobil-siter bygges og driftes i fremtiden!