22. feb 2023

Nettselskap: — SafeBase har en softwarekompetanse som få andre har

Er batterier et alternativ til nettutbygging? Kan batterier bidra som støtte mot høyspentnettet? Dette er spørsmål Tensio ønsker svar på gjennom det nye pilotprosjektet i Lierne.

Flere partnere skal undersøke om batteri er et reelt alternativ til utbygging – og SafeMon brukes for å finne svaret.

Testet for lavspent – men hva med høyspent?

I det ENOVA-støttede prosjektet SmartGrids IDE har flere nettselskaper blant annet testet bruken av batterier i lavspentnettet. Resultatene for spenningsstøtte og fasebalansering er positive.

Rundt årsskiftet ble et flunkende nytt batteri spenningssatt i Lierne kommune. Der viderefører Tensio prosjektet i en ny pilot sammen med Eidsiva, som ønsker å kommersialisere utleie av større batteripakker til norske nettselskap gjennom et produkt kalt PeakShaper.  .

— Batteriet er tilkoblet 22 kV-nettet via en egen transformator. Vi skal undersøke om batteriet kan yte støtte mot høyspentnettet, slik som vi tidligere har sett det gjøre mot lavspentnettet, innleder overingeniør i avdelingen for nettutvikling hos Tensio TN, Jon Arnesen.

Testes i industriområde

Prosjektet utføres i et industriområde i Lierne kommune, 40 kilometer unna nærmeste trafostasjon. Kommunen ser et betydelig behov for økt strømkapasitet på industriområdet, men alternativene er kostbare investeringer.

— Målet vårt er å finne ut om batterier kan være et reelt alternativ til slike kostbare utbygginger i nettet. Kan batteriene gi rom for å slippe inn mer last i fremtiden, spør Jon retorisk.

Et annet spor kan være å bruke batterier i en mellomfase, for å få nye kunder tilkoblet raskere mens man venter på at nytt nett bygges. 

For å finne svarene, må Tensio gjøre målinger og analysere data fra batteriet og høyspentnettet. Det skal de bruke SafeMon til. Trafoen er utstyrt med SensorHuben, som måler og sender data til dashbordet på Jon sin PC.

Batteriene leveres av Eidsiva.

Unik softwarekompetanse

Jon er godt kjent med SafeMon fra før. Nettnytte-applikasjonen er en del av den daglige driften hos Tensio – så valget av software var enkelt.

— SafeBase har en softwarekompetanse som få andre har, i tillegg til at de har god kunnskap om strømnettet og nettselskapenes behov. I dette prosjektet har de hjulpet oss å koble oss inn på et avansert spenningskvalitetsinstrument fra Elspec, som lar oss hente ut data direkte fra instrumentet. Vanligvis må man hente ut denne dataen i en egen software som er mye tregere, så SafeBase sin kompetanse gjør det mye enklere for meg å følge med på måleverdiene i sanntid.

Frem mot sommeren 2023 skal Jon i hovedsak bruke SafeMon til overvåking, men på sikt skal Tensio teste om måledata fra SafeMon også kan brukes til å styre batteriet.

Vil du holde deg oppdatert på prosjektet, eller få lignende nyheter rett i innboksen? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Skriv inn firma-e-postadressen din

Nyhetsbrev NOR

"*" obligatorisk felt