03. sep 2020

Møt telecom-teamet som bistår Telia med 5G-utbyggingen

Telia er i gang med utbygningen av 5G-nettet som blant annet skal gi befolkningen høyere hastighet på mobildata og bedre mobiltjenester. I AI Village sitter Simen, Peter, Rolf-Arne og Trond i SafeBase og kontrollerer tilstanden på det nye mobilnettet underveis i utbyggingen.

Når mobilgiganten skal bygge ut det historiske 5G-nettet i Norge er vi selvsagt med på laget, og telecom-spesialistene i SafeBase har en viktig rolle i prosjektet.  

Når Telia innfører nye teknologier i nettet er det veldig viktig at kvaliteten på nettet er minst like god som med den gamle teknologien fra dag én. For å sikre dette henter SafeBase ned

  • data som måler opplevd kvalitet for brukerne (performance management data)
  • data som brukes til å tilpasse hver 5G-sender til det stedet den er plassert (konfigurasjonsdata)
  • data som forteller hvilket utstyr som er brukt (inventory data)

Med denne dataen og tilhørende analyser og rapporter på plass, overvåkes og forbedres opplevelsen til brukerne hele tiden.

Slik jobber telecom-teamet

Fra mobilnettet samler SafeBase inn mer enn 1 terrabyte med data hver dag. Datamengden er så stor at det er umulig for mennesker å kunne se gjennom data og finne noe meningsfylt i dette – og med 5G vil datamengdene øke betydelig igjen.

For å kunne finne interessante sammenhenger i data gjør SafeBase automatiserte analyser der alle dataene sees i sammenheng. Deretter presenteres resultatene av analysene i et dashboard hvor én og én rapport kan sees enkeltvis eller slås sammen – slik at den store sammenhengen i nettet ses. Rapportene kan dermed gi objektive råd og innspill til Telia om mulige utbedringer.

Spesialkompetanse og dybdekunnskap

I Telia sitter et stort fagmiljø fullt av eksperter på 5G, leveransekvalitet og telenettet. For å gi meningsfulle innspill til forbedringer som skaper merverdi for så kompetente mennesker stilles det store krav til kunnskap. Teamet i SafeBase har en god blanding av dybdekunnskap om infrastruktur, telenett og teleleveranser gjennom lang erfaring fra telekommunikasjonssektoren.

I tillegg til dette har SafeBase spesialkompetanse i kunstig intelligens, maskinlæring, statistikk, databaser og visualisering av data. Denne kombinasjonen gjør at SafeBase har blitt en viktig leverandør til Telia for å sikre at 5G blir en suksess.

Folkene som utgjør teamet for arbeid med 5G-nettet er dermed en gjeng med både ulik og kompletterende kompetanse.

Simen Henriksveen

Simen kom til SafeBase for fire år siden etter studietiden på NTNU. I dag er han softwareteamets sjefsarkitekt og vår ekspert på databaser og tilhørende systemer. Han elsker nye utfordringer og er i sitt ess når han kan bruke teknologi til å løse dem!  

Simen har ansvar for den daglige driften av systemene. Da er det mange små og store baller i lufta som må håndteres, og Simen er den som har kontroll på hva som må gjøres og hvem som må gjøre hva. Han er også flink med ball utenfor AI Village, da han er en ivrig volleyballspiller.

Peter Petersen

Vi har enda til gode å oppleve at Peter ikke har svar på et spørsmål eller en løsning til et problem. Faktisk har vi oppkalt et eget produkt i SafeMon etter Peters fremste egenskap – Fault Finder. Fault Finder søker gjennom store mengder data for å finne feil og problemer i kundenes infrastruktur, på samme måte som Peter er ekstremt flink til å finne årsaken til feil som er vanskelig å oppdage. Alle som jobber med datateknologi vet hvor viktig en slik egenskap kan være.

Peter har mange års erfaring fra telecom-bransjen og tilfører 5G-teamet verdifull domenekunnskap. I tillegg til den dype datainteressen sin, har han også reising som hobby – og utforsker både norske og eksotiske reisemål så snart han har ledig tid.

Rolf-Arne Myraunet

Rolf-Arne har en nysgjerrig natur. Det kommer spesielt godt med når vi ser etter nye muligheter og når vi utformer grensesnitt. Han drives av å lære seg nye ting og videreutvikle sin egen kompetanse, og har i dag stålkontroll på alt som berører front-end i SafeBase. Å være i konstant søken etter den beste tekniske løsningen på et problem, er også sentral for filosofien til hele selskapet vårt.

I tillegg er Rolf-Arne også en svært strukturert og ryddig mann som er kjapp på avtrekkeren når nye integrasjoner skal på plass. Evnen til å fullføre i møte med utfordringer viser han også gjennom å være en ivrig triatlonutøver, og har som eneste person på kontoret fullført Norseman Extreme Triathlon.

Trond Ugelstad

Trond er SafeBase sitt siste tilskudd, og noe så sjeldent som en softwareutvikler som alltid kommer tidlig på jobb! Trond er en Dev-Ops-mann inn til beinet, og løser hele tiden store og små problemer for å optimalisere systemene våre. Når Trond ikke utformer grafer og enkle representasjoner av komplisert data, jobber han ofte med målet om å fullføre et maraton på under tre timer.