12. okt 2021

Linje- og kabelovervåking inn i SafeMon – nå blir dynamisk linjekapasitet enkelt

Fra før av har du kunnet overvåke sluttkundens AMS-data, data fra nettstasjoner og trafostasjoner i SafeMon. Nå blir det også enkelt å overvåke linjer og kabler – og dermed får du innsikt i hele verdikjeden på ett sted. Målet er å ha full oversikt over tilstanden i flaskehalser i nettet, og kunne utnytte den reelle kapasiteten best mulig.

Powerdonut

SafeMon støtter allerede linje- og kabelovervåking – alt du trenger å gjøre er å installere en sensor på linjene og kablene. Siden vi nå har sikret oss en distribusjonsavtale for Norge på PowerDonut® PD4 fra Atecnum Corporation, er det en enkel sak.

Enkelt forklart: I SafeMon får du nå opp en enkel visualisering av kapasiteten i nettet, der flaskehalsene overvåkes og synliggjøres, slik at du kan tilpasse hvor mye energi du tar inn i nettet.

Slik øker du kapasiteten på kabler og linjer

Du som jobber med kvaliteten i strømnettet får nå et komplett bilde av tilstanden på linjer og kabler – i sanntid. Innsikten kan du bruke til å ta gode fortløpende beslutninger og få maksimalt ut av nettet ditt, uten frykt for at temperaturen skal bli for høy på linjen. Spesielt du som jobber med fornybar og værbasert energi som vindkraft kommer til å dra stor nytte av full kontroll på hele verdikjeden.

Basert på historikken i målingene kan SafeMon også gi tidlige indikasjoner på problemer som holder på å oppstå på nettet.

Overvåker også snø og is på linja

I tillegg til temperaturen på linja får du med PowerDonut® PD4 også sanntidsmålinger på den fysiske tilstanden, for eksempel om det har lagt seg is og snø på linja som kan føre til at den kommer for nær bakken.

Fra venstre: Administrerende direktør i SafeBase, Lars Erik Gjervan og Direktør for salg og marked i SafeBase, Odd Jostein Svendsli.

Viktig for det grønne skiftet

Det grønne skiftet fører til raske endringer i belastningsmønstrene på nettet. Dermed kan det oppstå flaskehalser der man minst forventet det. I stedet for å legge unødige begrensninger på utviklingen, kan sanntidsovervåking av linjer og kabler gjøre det mulig å øke overføringsmengden mens planlegging og utbygging av ny kapasitet foregår.

Er du interessert i å vite mer om hvordan du kan komme i gang med linje og kabelovervåking – ta kontakt med Odd Jostein!

Hva er dynamisk linjekapasitet?

Dynamisk linjekapasitet, også kjent som dynamic line rating (DLR), handler om å øke transmisjonskapasiteten gjennom å overvåke faktorer som vær, omgivelsestemperatur og linje- eller kabeltemperatur – for å kunne ta avgjørelsen om å overføre mer strøm enn en statisk maksgrense tilsier.

SafeMon gir deg sanntidsstatus på den reelle kapasiteten til jordkablene og overføringslinjene – slik at du kan overføre mer energi, uten risiko.